Τα σχέδια για τον νέο Κένταυρο

Η περιπέτεια του δημοτικού αναψυκτήριου «Κένταυρος» σε πολλούς είναι γνωστή. Ξεκίνησε το 1995, όταν η Διεύθυνση Πολεοδομίας Αθηνών μετά από αυτοψία συντάσσει έκθεση πολεοδομικών παραβάσεων για αυθαίρετες κατασκευές. Ακολουθεί μια πολύχρονη δικαστική διαμάχη για να καταλήξει το 2005 στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου με την υπ’ αριθμ. 974/05 απόφασή του κρίνεται οριστικά ότι οι κατασκευές είναι αυθαίρετες. (Το άρθρο δημοσιεύεται στον Πολίτη, φύλλο 2ο, Αύγουστος 2017)

Στις 23/10/2007 ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής με έγγραφό του ζητά την απομάκρυνση – κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών και εγκαταστάσεων που υπάρχουν σε αναδασωτέο δάσος. Ακολουθούν νέες δικαστικές περιπέτειες μέχρι που το 2013 το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε οριστικά αυθαίρετο και κατεδαφιστέο τον «Κένταυρο» ως χτισμένο παράνομα σε δασική εκταση.

Στο μεταξύ στο Δήμο καταλογίζονται πρόστιμα από την Πολεοδομία. Από το 2007 προστίθεται ένα ακόμα πρόστιμο από την Διεύθυνση Δασών: 534.477€ κάθε χρόνο που ο Δήμος δεν συμμορφώνεται στην απόφαση κατεδάφισης.

Από μικρό τουριστικό περίπτερο, όπως κατασκευάστηκε το δημοτικό αναψυκτήριο «Κένταυρος» στις αρχές του ’70 στην καρδιά του Άλσους μετατρέπεται σταδιακά, με παράνομες επεκτάσεις, σε μεγάλο εξοχικό κέντρο-καφετέρια χτίζοντας 300 τ.μ. και τσιμεντώνοντας πάνω από 1.000 τ.μ. του περιβάλλοντος χώρου. Η ακαλαίσθητη πλέον κατασκευή, είναι ένα ακόμα μνημείο του νεοελληνικού κιτς.

Τον Αύγουστο του 2015 ο Κένταυρος κατεδαφίζεται και ξεκινάει μια νέα σελίδα. Συντάσσεται η «Μελέτη Διαχείρισης Κοινοχρήστου Χώρου του Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας», η οποία εγκρίθηκε με την υπ’ αρ. πρωτ. 1727/25-08-2016 από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.

Αντιγράφουμε από την Τεχνική έκθεση: «…συγκεκριμένα, σύμφωνα με την παράγραφο (vi.β.) του (ΣΤ) κεφαλαίου προτείνεται: …κατασκευή Αναψυκτήριου στο παραχωρηθέν κατά χρήση τμήμα του άλσους Νέας Φιλαδέλφειας, εντός του χαρακτηρισμένου χώρου προς ανέγερση Δημοτικού Αναψυκτηρίου με το από 24-03-1976 Π.Δ. Πρόκειται για κατασκευή ισογείου κτιρίου με συνολικό εμβαδόν δόμησης ισογείου 120,00 τ.μ.

Σκοπός της μελέτης είναι κατ’ αρχήν η συνύπαρξη και η εναρμόνιση του κτηρίου με το ευαίσθητο περιβάλλον του Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας. Για τον σκοπό αυτό κατά τον σχεδιασμό λαμβάνονται υπόψη η τοπογραφία του χώρου και η βιοκλιματική κατάσταση της περιοχής, ώστε να κατασκευαστεί ένα σύγχρονο κτήριο με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, που να εξυπηρετεί τις ανάγκες των χρηστών του και να πληροί τις προδιαγραφές ενός άνετου και ευχάριστου χώρου με σεβασμό στο περιβάλλον».

Τομές της βόρειας και νότιας όψης

Oι βασικές αρχές του σχεδιασμού, όπως αυτές περιγράφονται στη  μελέτη που ψηφίστηκε απότο Δημοτικό Συμβούλιο στις 5 ιουλίου και υποβλήθηκε προς έγκριση, είναι:

  • Η λειτουργική και οπτική σύνδεση με τις υφιστάμενες χρήσεις και λειτουργίες του άλσους και η χωροθέτηση σχετικά με τον αστικό ιστό.
  • Η ήπια και φιλική παρέμβαση στον περιβάλλοντα χώρο του άλσους.
  • Η εύκολη προσπέλαση από όλες τις ομάδες των επισκεπτών (παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με ειδικές ανάγκες).
  • Ο προσανατολισμός και οι βασικές αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού.
  • Η επιλογή φυσικών και φιλικών προς το περιβάλλον υλικών στα πλαίσια μιας σύγχρονης κατασκευής.
  • Η πολυμορφικότητα της κατασκευής ώστε να παρέχεται στους χρήστες το άνετο θερμικό περιβάλλον κάθε εποχή.

Πρόκειται για ισόγειο κτήριο με συνολικό εμβαδόν 119,70 τ.μ. σε σχήμα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου, διαστάσεις 13,30×9,00 και μέγιστο ύψος 5,50 μέτρα. Επελέγη η λύση ενός ενιαίου κτιριακού όγκου με την μεγαλύτερη δυνατή επιφάνεια προσανατολισμένη Ν.Νότιοδυτικά ως συνέχεια του χώρου συνάθροισης κοινού βόρεια της λίμνης με πρόσβαση από την Β.Βορειοανατολική όψη τον χειμώνα, από την οποία προβλέπεται και η παράλληλη ανεξάρτητη εξυπηρέτηση του κοινού προς τον έξω χώρο και τους περαστικούς.

Γιάννης Καλαμπόκης

Μοιραστείτε το: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *